Nu har jag bestämt mig

Har du varit med om att det ibland är svårt att ta beslut? Och andra gånger är det jättelätt.  Har du funderat på vad skillnaden är, i vilka situationer det går fort och i vilka du tvekar?


Jag frågade efter hur folk tar beslut – och fick väldigt olika svar. För en del ingår deras beslut i en långsiktig plan och de väger för och emot utifrån planen. För andra måste det kännas bra, magkänslan måste säga att det är rätt. Ytterligare andra tar hjälp av något yttre – ber någon om råd, gör en SWOT-analys eller rådfrågar Tarot-korten.


En del människor är väldigt snabba på att ta beslut, andra funderar länge och analyserar ordentligt och så finns det de som aldrig lyckas komma till skott för att de inte kan besluta sig. 


Har det någon betydelse hur man tar sina beslut? För dem som inte lyckas ta något beslut alls får det givetvis konsekvenser. Och de som är supersnabba kan ibland också måsta hantera konsekvenser då det gick lite för fort.


Sen finns det en fälla: omedelbar behovstillfredställelse. Den är lockande, känns bra i stunden och smakar karamell. Och den är inte lätt att undvika att falla i. Riktigt svårt i vissa lägen – något jag tror alla kan känna igen sig i. Det kan gälla mat, sex, status eller vad som helst som tilltalar oss lite extra.


Jag tänker att det intressanta är hur medveten jag är om hur jag fattar beslut. Om jag vet om att jag behöver lång tid och vill analysera så måste jag bädda för det – se till att det finns extra tid, vara lite påläst, säga stopp när det känns obekvämt att bestämma sig omedelbart. Och om jag vet om att jag går på känslan – då ska jag vara nöjd med resultaten, för det kändes alldeles rätt i stunden.


Och vet jag om att jag har en tendens att falla för omedelbar behovstillfredställelse måste jag skaffa mig strategier för att inte trilla dit. Vet jag om att jag alltid går hem med den snygga killen/tjejen (som sen inte visade sig vara så trevlig…) eller köper den där extra påsen chips (som satte sig direkt på låren), måste jag ha en strategi eller en regel för mig själv. Det har ingen betydelse hur jag gör, bara det funkar.


Hur medveten är du om hur du tar beslut? När går det fort? När tvekar du?


//yeh yeh coach 2010-02-22

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln