Hjälp, jag behöver prata - men jag får inte!

Ibland håller nästan orden på att rinna över i huvudet… Det har hänt saker som du skulle behöva bearbeta, du har varit med om en situation som du skulle behöva bolla, det händer saker i ditt personliga liv som du inte kan prata med vem som helst om.  Om du då sitter i en känslig sits, till exempel är chef, personalansvarig eller har en position som gör att du helt enkelt inte får prata om det som hänt – kan det bli rätt jobbigt mentalt.


Det är lätt att bli sittandes och tänka samma tankar om och om igen. Utan att för den skull komma fram till något. Ibland behöver man älta – men oftast behöver man bara få ur sig sina tankar och bli klar med dem. Utifrån det går det sedan att göra en handlingsplan.


Vad kan du då göra om du sitter i en sådan situation? En väg kan vara att prata med någon som befinner sig på samma position i din organisation. Men det är inte alltid det finns en sådan person. En annan väg kan vara att skriva av sig. Skriva är bra – det gör att man sorterar upp mina tankar och ser vad som egentligen är kärnfrågan.


Det finns också de som aldrig pratar med någon, utan istället svettas ut problemet. Tar ett extra varv på gymmet och tar i för kung och fosterland, springer en timme för att få ut frustrationen, eller går och simmar och stänger ner tankarna och fokuserar enbart  på att ta ytterligare ett simtag.


Ett alternativt sätt kan vara att ta hjälp av ett externt bollplank – jobba med frågan på ett strukturerat sätt med en coach som lyssnar och frågar.  Om du väljer den vägen ska du vara noga med hur du väljer coach – tillämpar coachen tystnadsplikt? Vilka etiska regler följer hon? Dina frågor kan ju vara av yttersta sekretesskaraktär. Det kan vara bra att begära ett sekretessavtal med coachen – om frågor du vill dryfta kan innebära skada för andra individer eller för din organisation.


Hur gör du när det blir för mycket i huvudet? Vem lyssnar på dig?

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln