Inställningen till MYGG

Högsommarkväll. Vi har ätit en god grillmiddag och det börjar så långsamt gå mot kvällning. Då börjar de så långsamt samlas och attackera. Myggen. Och något intressant inträffar.

 

Vi tar till väldigt olika inställningar och strategier. Guddottern går omedelbart igång och vill flytta in. Hon är den som har mest kläder på sig i högsommar värmen, men den som känner sig mest attackerad.  Hennes syster tar det coolare, men kryper ihop mellan två betydligt större män och låter dem ta första anfallen från myggorna. Till vänster om sig har hon sin morbror, som idag inte verkar vara så utsatt för myggornas utfall (vilket är oerhört konstigt, han brukar alltid vara den som står i frontlinjen, som myggorna anser har gott blod). På högra sidan hennes svåger, som jobbat hela dagen och är för trött för att bry sig om några små insekter.

 

Mitt emot sitter hennes mamma som deklarerar att det väl inte är något att bry sig om. Det är bara att strunta i dem. Bredvid sitter jag och väger för och emot. Myggorna är lite besvärliga, men ännu inte så mycket att jag anser att det är värt att låta bli att sitta ute en så fantastiskt fin kväll.

 

Det intressanta är att våra olika inställningar i allra högsta grad påverkar hur vi mår och hur vi väljer att agera. Nu handlade det om mygg, men det här gäller allt annat också. Arbetslöshet, problem på jobbet, funderingar på hur man ska gå vidare i livet, en knölig livssituation, sjukdom, vilket beslut man ska ta osv. Den inställning som vi har till problemet kommer i hög grad att påverkar oss och den lösning vi väljer.

 

Jag brukar säga högt till mina jobbcoachklienter att ”Det klart att du kommer att skaffa ett jobb! Det kan bara ta lite tid.” För utan den inställningen blir det väldigt besvärligt att hitta bra, genomförbara strategier. Med den grundinställningen klarar man motgångar bättre.

 

Jämför med en idrottsman (eller kvinna för den delen), går de in på plan, ner i bassängen eller ut på friidrottsbanan med inställningen att ”Det här kommer jag nog att förlora…” – vad händer då? Just det – risken att det inte går bra ökar med en förfärlig massa procent.

 

Lät det enkelt? Byt inställning går det bättre… Nja, det är inte alltid så lätt. Att hitta en positiv inställning när livet är tufft kräver träning. Hjärnan har kanske under många år tränat sig i negativt tänkande, synapserna i det negativa går blixtsnabbt eftersom de spåren är väl uppkörda. Att börja tänka annorlunda kräver en ansträngning, kräver att du hinner definiera dina uppkörda spår.  Och precis som med vanlig fysisk träning ger det träningsvärk innan du arbetat upp din positiva mentala grundkondition.

 

Jag utmanar dig att ta EN av dina tankar och vända på den. Så fort du tänker den gamla tanken, låter du hjärnan backa – ”Nej, vänta nu, det där är den gamla tanken. Vad ska jag välja istället?” Du kommer att få lite mental träningsvärk, men fundera på vad som händer och om du vinner något på det.

 

Vilken tanke ska du utmana?

//yeh yeh coach


Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln