Att hålla fokus

Jag ska ut på en kortare resa. Och har en lång göra-lista inklusive packning som jag ska hinna innan jag åker. Och i vanlig ordning tappar jag fokus. Jag springer runt och gör lite på allting. Och visst, jag kommer lite framåt med alla saker, men det känns väldigt ineffektivt och jag blir väldigt frustrerad.

 

Nu vet jag att jag fungerar på det här sättet. Så jag har satt upp en del strategier för mig själv att ta till när jag märker att jag hamnar i ofokus. Den första är att sätta upp prioriteringar för det som ska göras – med utgångspunkt från det viktiga. Det viktiga i det här fallet är att jag ska åka iväg: alltså är det viktigaste att jag hinner fixa (tvätta, stryka, handla schampo osv) det som ska med och packa det. Först därefter får jag ta itu med att fixa långtidsmat för fiskarna och allt det andra som ska fungera.

 

När jag prioriterar saker brukar jag också tidsätta dem. Alla saker som tar mindre än fem minuter är det inte svårt att ta tag i omedelbart och bocka av en efter en. Då har jag redan klarat av ett antal saker innan jag ens börjar med högsta prio.

 

När en sak behöver längre tid, men jag vet att mitt fokus inte är på topp, sätter jag en timer på 20 minuter. Då ägnar jag mig helt och fullt åt den saken under 20 minuter – och håller mig till det, för jag vet att det bara gäller en kort stund.

 

Jag har en del andra knep också, t ex att inte slå på datorn förrän jag tar itu med saker som behöver den. Jag vet att datorn kan svälja en hel dag för mig med mail som ska besvaras, sociala arenor som det händer saker på, något som jag ska ta reda på och så börjar jag surfa och tappar fokus och helt plötsligt läser jag om hur man bäst fångar abborre… Något som jag absolut inte har tid med om jag ska klara av min göra-lista. Alltså slår jag inte på den förrän det är dags.

 

Har jag möjligheten så ber jag gärna någon om hjälp. Då är vi två som gör en sak och det vore ju helt befängt och respektlöst att inte fokusera på det när den andre hjälper mig.

 

Ibland tillåter jag mig att vara totalt ofokuserad. Det är inte speciellt effektivt, men jag gillar att göra många saker samtidigt. Och finns det ingen dead-line och inte någon som väntar på det jag gör – så varför inte njuta av att vara ostrukturerad?

 

Jag tar gärna emot fler konkreta tips. Hur gör du för att hålla fokus på uppgiften?

//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln