Nästan påkörd!

Det är lite knöligt väder just nu, är man ute och kör är det lätt att glida lite hit och dit. För att allt ska gå bra måste alla ta det lite försiktigt och tänka sig för.

 

Det var precis vad han inte gjorde… Han som stod i högerfilen och väntade på grönt ljus. Precis när jag kör förbi i vänsterfilen bestämmer han sig för att det tar för lång tid och svänger ut i vänsterfilen – bara centimeter från att köra rätt in i sidan på min bil. Jag blev rätt upprörd, men tappade målföret. Men vände mig om och stirrade på honom (hans framruta satt liksom rätt nära min sidoruta) med uppspärrade ögon.

 

Det var rätt tydligt att han förstod att det där nog inte varit en bra idé. Det var ganska uppenbart vad som kunnat hända. Och det finns ju något som heter trafikregler – som exempelvis säger att man ska blinka innan man svänger, att man är skyldig att lämna företräde om man ska in i en annan fil osv.

 

Det där med trafikregler är inte så dumt. De hjälper oss se vad vi ska och inte ska göra. Och händer det något oväntat så finns det en regel som säger vem som gjorde fel.

 

Vore det inte trevligt om det fanns trafikregler även för livet? Uttalade regler om hur man ska umgås, vad man får och inte får säga, att man ska blinka innan man svänger av åt ett annat håll. Det intressanta är att de här reglerna finns, men de är osynliga, oskrivna och ibland svåra att förstå sig på. Vi har dessutom olika regler och olika moralsystem som styr oss.

 

Ibland säger det krasch även mellan människor, bara för att någon inte följt trafikreglerna. Jag tror att vi skulle kunna undvika en hel del trafikolyckor om vi var lite mer klara över vilka regler som gäller.  Om människor var mer medvetna om sina egna oskrivna regler, sina sanningar, och talade om dem för omgivningen – så kunde vi undvika många gräl, dispyter och konfrontationer.

 

För människor som har någon form av autismspektradiagnos: högfungerande autism eller Aspergers syndrom är det här helt oskattbart. De har svårt att förstå sig på de oskrivna, sociala reglerna – varför säger inte människor det som de menar?  Om du bjuder till och berättar om dina trafikregler så gör du livet mycket lättare för dem. Men inte bara dem – för alla i din omgivning.  För visst är det skönt att slippa bli påkörd i sidan!

 

Vilka är dina sanningar och vad är viktigt för dig? Hur ser dina trafikregler ut?

//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln