Om lyckan är en sten av jade

Om lyckan är en sten av jade – var kan hon hittas?


Låter det konstigt? Jag har varit och sett Östasiatiska museets utställning om Terakotta-armén. Och det fanns många saker, tankar och idéer där som kittlade min fantasi. Bland annat ställde man ut en Bi-platta av jade. Det är en rund skiva av jade, med ett hål i mitten – ibland har de utsirade utsmyckningar.


Bi-skivorna hade ett starkt symbolvärde i det urgamla Kina (ca 2000 år tillbaka i tiden), men ingen vet egentligen vad de stod för. Jade var dyrbart, den gröna färgen betydde säkert något och den är delvis genomskinlig. Det måste finnas budskap från en annan värld i dem. Kanske hålet var passagen till vår värld?


Alla samhällen och alla kulturer har sina Bi – saker som symboliserar lycka och framgång. När jag pratar med ungdomar idag så märker jag att ”känd” är något som symboliserar lyckan. Att vara kändis är något värt att kämpa för, att synas innebär att betyda något. Vi som varit med lite längre är väl mer tveksam till den sanningen – men vi har våra symboler istället. Ett vackert, välinrett hem symboliserar nog att vi har lyckats i världen, eller…? Dyra saker, hög lön, snygg fru/man, vältränad…?


Vad symboliserar lycka och rikedom för dig? Eller om jag omformulerar mig – vad gör dig lycklig? Vi får leta i den värld som vi rör oss i. Vad finns i ditt liv som du ser som rikedom – och vad finns inte där? Om du skulle omformulera det till en symbol – vad består den av? Många skulle nog välja ett hjärta – kärlek är en stor rikedom. Men alla tycker sig inte ha kärlek, vilket ju är helt tokigt. Kärlek måste alltid börja med kärlek till sig själv, om du hatar dig själv så är chansen inte så stor att du ska sända ut rätt vibbar eller göra rätt saker för att andra ska gilla dig.


Det finns alltid ett val, även om det i vissa lägen är extremt svårt att se det. När man är sjuk, utslagen och utan pengar är det ett hån att få höra att det alltid finns ett val – problemet är bara att det är sant… Det är en stor gåva som vi människor fått, att vi kan välja. Välja väg, välja sanning, välja inställning.


Jag tror att jag lånar symbolen Bi och lägger in min tanke om människans valmöjlighet i den. Och vips har jag hittat min jade-sten mitt i min egen livssyn. Lyckan handlar om att välja det som är rätt för mig, välja det som är sant för mig och välja min tankevärld. Om jag på vägen lyckas ha ett fint hem, pengar att röra mig med och de saker jag vill ha – fantastiskt. Men det är inte det som Bi-skivan symboliserar, utan mitt val att vilja vara lycklig.


Vad gör dig lycklig? Vilka symboler behöver du för att hitta dit? Och vad behöver du göra dig av med och sluta med?


//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln