Hur ser din verkstad ut?

 Jag har varit på verkstaden med bilen. Det är en ganska främmande värld för mig. Den är fylld med verktyg och saker som jag inte har en aning om vad de ska användas till. Min bilmeckare plockar upp en tandläkarspegel, fast i modell jättestor, för att se vad han gör.

 

Det jag uppskattar med verkstaden är att de som jobbar där verkar gilla vad de gör. Vid tidigare tillfällen när jag varit där har jag passat på att fråga hur de trivs med jobbet och över lag är de positiva. Det är ett skitigt och ibland tungt jobb – så man kan undra varför.


Jag tror att det som är mest tillfredställande med ett jobb är att se resultat. Och de ser de varje dag, varje gång de reparerar en bil som sedan kan köra ut ”fullt frisk”. Idag bytte min meckare lyktor – och det är oerhört visuellt att de inte funkade när jag kom, men lyste alldeles utmärkt när jag for. Tillfredställande.


Det här är inte så lätt för oss som jobbar i den ”mentala” branschen – vi som lyfter papper, räknar ihop siffror, skriver marknadsplaner, svarar i telefon, har kundmöten osv.  Det vi producerar är på det abstrakta planet och ibland förfärligt svårt att mäta.

Dessutom blir vi aldrig klara. En bil är klar när du kan köra ut den från verkstaden, men när är den klar som jobbar med att tänka ut saker?


Det finns en annan sorts jobb som också är svårmätt: de jobb som bara syns när de inte görs. Sophämtning, barnpassning, sjukvård, diskning, telefonpassning – det syns knappt att man gjort det och imorgon börjar det om… Men om det inte blev gjort skulle det bli totalt kaos. Inget skulle fungera.


Om du jobbar inom någon av de två kategorierna som inte producerar något konkret, så måste du istället sätta upp andra mål för dig själv. För vi behöver mål för att känna oss tillfredställda med vårt dagsverke och kunna släppa jobbet och ägna oss åt fri tid. Jag tror att en hel del av vår stress i dagens samhälle handlar om att vi inte kan konstatera att vi är klara, färdiga för dagen. Istället snurrar huvudet på allt vi inte gjort och allt vi borde imorgon.


Men hur sätter man upp mål för sig själv då? Det är väldigt olika vad vi räknar som konkreta, uppnådda saker – men det är väl värt att fundera på vad som är det för dig i din vardag. Kan det räknas i antal eller på något annat sätt i siffror? Kan det vara utförda moment? Kan det vara antal kramar givna och fådda av barn? Kan det vara att du suttit på din stol och varit tillgänlig i åtta timmar?


Jag tror det är bra att sätta upp konkreta mål även för oss med abstrakta jobb. Bara så vi vet när vi har gjort det vi ska. Ibland kan en dag bara gå åt till att försöka få tag på människor, utan att vi lyckas. Men vi har ringt 10 samtal och skickat 15 mail… Vad är det konkreta resultatet – jo, det är faktiskt 10 samtal och 15 mail. Även om vi inte lyckats och skickat iväg vår bil från verkstaden, så är i alla fall bromsarna åtgärdade!


Vad sätter du upp för mål för dina dagar? Och när är du klar och kan släcka lampan och gå hem, både fysiskt och mentalt?


//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln