Vart är du på väg?

Har du hört det förut: ”Det är viktigt att ha må!”  Det känns som en klyscha och som något som man sa till ungdomar förr i tiden.  Jobbiga vuxna som inte kunde förstå att man ibland bara måste ta sig tid att hitta sig själv, att man behöver göra det som gör en glad och få en möjlighet att testa saker.

 

Jag säger inte emot det. Men faktum är att det ligger något i det där uttalandet om att sätta mål. Det finns en gammal undersökning av universitetsstudenter: de fick frågan om de hade några livsmål. När man kollade upp dem 20 år senare, var det väldigt tydligt att de som svarat ja hade uppnått betydligt mer i sitt liv.


Men det är inte alltid så lätt att sätta upp mål. Det kan vara ganska svårt att veta vad man vill. Dessutom finns det alltid många runt omkring som har åsikter om vad som är smart, vad som passar dig och vad du borde göra.  Att hitta sin egen väg i det bruset är inte så lätt.


Min grundtanke är att vi egentligen vet vad vi vill. Men vi trycker undan det i bruset, vi blir förvirrade och bristen på uppmuntran gör att vi inte vågar. Sen kommer allt det där som vi borde vilja – vi borde nog vilja bli kända, rika, ha status.


En bra fråga att ställa sig är: ”Om det inte fanns några som helst hinder, vad skulle jag vilja då?” När jag ställer den till människor kan det dyka upp helt oväntade saker. Mål som är alldeles bortom där de befinner sig just nu, mål som är utanför realitetens gräns, mål som man uppfattar som omöjliga.


Men det är ju precis så målbilder ska se ut. De ska vara utom räckhåll, de ska tvinga oss utanför vår komfortzon. Vi har så lätt för att gå direkt på hur.  ”Hur skulle det gå till?”, ”Hur skulle jag kunna ha råd med det?” eller ”Hur skulle jag kunna göra det som har små barn?”. Och så har vi på direkten hamnat i hinder. I stället för att börja med frågan hur, ska vi börja med frågan vad.


Vad består min dröm av? Om jag nådde dit, vad skulle det göra för mig? Vad skulle hända med mig och min omvärld om jag kunde uppnå det?  Vad behöver jag för att våga följa min målbild? 


Någon protesterar:  ”Men jag vet verkligen inte vad jag vill!” Så kan det verkligen kännas, men om du kunde fråga ditt undermedvetna skulle du helt säkert få ett svar. Vi kan försöka gå genvägar – använda oss av kreativa verktyg, meditera, göra visionsboards, diskutera med vänner (som inte ger råd, utan bara lyssnar!) eller ta hjälp av en coach.


Det är lätt att missa målet. Vi är så snabba på att fundera på vad vi ska göra, att vi glömmer att fundera på vad vi ska . Det vill säga – när du ska sätta upp dina mål: jobba baklänges. Börja med hur det ser ut när du är framme. Gå sedan baklänges och fundera på vad du gjorde för att nå dit. Jag lovar att det kommer att dyka upp nya tankar. Och du får en helt annan syn på processen för att nå dit.


Så – vad är din destination?

//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln