Men va sur då!

Någon som följt min blogg sa till mig: ”Du är nästan för positiv…”  Jag skrattade och påminde mig om den gången någon frågade mig: ”Blir man så där positiv när man utbildar sig till coach?” Svaret är ”Ja, det blir man.” Så fort man får klart för sig hur viktig tanken är i vårt varande och mående – så inser man att det går att påverka sig själv enormt mycket.


Ett nederlag kan ses på många sätt – som en källa till riktigt dåligt humör, som en anledning till ilska, som en lärdom, som ett utvecklingssteg…  Och jag har fått rätten som människa att välja. Jag kan välja vilket sätt jag ser på livet.


Men givetvis – ibland är man på ruskigt dåligt humör. Trött, less, arg, irriterad, frustrerad…  Och det är okey! Var trött, less, arg, irriterad och frustrerad då. Bara du inte stannar där, utan slutligen går vidare. Annars landar du i att du blir härsken, bitter och negativ och det går inte att komma loss från de klistriga, negativa känslorna.


Sist jag hamnade i det negativa var jag sur i tre dagar. Men mitt i all frustration insåg jag att just nu är jag sex år och någon anser att jag gjort fel fast jag inte har det. För känslor lär vi ju oss tidigt, tidigt. Och kan vi definiera vad det är som händer kan vi lättare ta oss bort från den platsen. Men på vägen är det helt okey att vara sur.


Vid något tillfälle kom en person in till mig på jobbet och muttrade. Jag frågade hur det var och fick veta att han var ARG. Jag svarade att ”Jaha, det är man ju ibland…” Han blev väldigt överraskad, för alla runt omkring hade sagt till honom att det inte var bra att vara arg, att han borde sluta att vara negativ osv.  Men just i den stunden behövde ju han vara arg.


Något som är svårt att ha koll på är hur vårt fysiska mående påverkar känslorna. Ibland fräser vi till människor – men det beror egentligen på att vi har ont i magen. Andra gånger har vi inget tålamod med dumheter – men det beror egentligen på att vi är trötta. När du känner dig ovanligt negativ, scanna av hur du mår, det kanske är något helt annat som ligger och skaver?


Slutligen: vi är inte mer än människor. Vi är arga, orättvisa och elaka ibland. Andra gånger är vi vidsynta, glada och överseende. Ta till vara de stunder du är på den positiva sidan. Tillåt dig att vara sur när du är på den negativa. Använd dig av den negativa energin på ett positivt sätt. Det kan vara att låta ilskan bli drivkraften för en uppvaktning av en kommunpolitiker, att låta irritationen få utlopp i att städa köket, att använda viljan att vara rent och skärt elak i att skriva en riktigt vass rapport på jobbet.


När var du på riktigt dåligt humör senast? Vad gjorde du då?

//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln