Nya tankar ger nya handlingar som ger nya resultat

Det är vår 1907 och Albert C. Barnes  från Philadelphia, USA, köper ut sin partner ur företaget. De tillverkar medicin och det har gått oerhört bra för dem, så bra att Albert snart är miljonär.


Albert driver en fabrik – men bestämmer sig för att driva den på sitt eget lilla vis. Han inför 8-timmarsdag, en stor förändring i början av 1900-talet. Men han inför inte bara det: av de 8 arbetstimmarna ska bara 6 ägnas åt produktion, de övriga 2 ska ägnas åt studier. Albert brinner för tanken om att alla har rätt till utbildning. Han inrättar ett bibliotek i fabriken och hänger upp tavlor av kända konstnärer på väggarna för att väcka diskussion om konst och filosofi. Han anställer färgade och är noga med att det även finns kvinnor i arbetsstyrkan.


Ska vi ta det en gång till – det här hände för 100 år sedan! Albert C. Barnes är idag mest känd som en av de mest excentriska amerikanska konstsamlarna, han inrättade en stiftelse, byggde ett museum, köpte upp tavlor från modernisterna som ingen trodde på och han var på kant med konstetablissemanget större delen av sitt liv.  Men vilka idéer!

 

Tänk om vi i våra ekonomiskt slimmade verksamheter skulle säga: ”Vi gör om, från och med nu ska vi bara jobba sex timmar om dagen, de resterande två ägnar vi åt att förkovra oss!” Vilket ramaskri det skulle väcka. Så kan man inte göra, då tjänar vi ju inga pengar!


Men tänk om det är fel. Tänk om det skulle generera nya idéer. Tänk om vi blir bättre på det vi gör och kan vara mer effektiva. Tänk om det är så att om vi litar på människors kompetens och ger dem möjligheter, så händer nya saker.


Nya tankar ger nya handlingar. Och nya handlingar ger nya idéer. En ny tanke kan ju faktiskt vara en gammal tanke som får en ny förpackning. Och en så oerhört radikal tanke som Albert tänkte för 100 år sedan kanske kan landa idag?


Vad skulle hända om vi gav oss själva möjligheten att utvecklas? Om vi tog oss tid att tänka tankar till punkt? Om vi vågade lita på att vi som människor är oerhört uppfinningsrika och kan utveckla vår effektivitet på andra sätt än att jobba som idioter.

 

Jag har svårt att själv greppa tänket. Det är så emot allt jag fått lära mig. Men det kanske är dags att tänka nya tankar och göra nya saker. Om vi ska lyckas rädda vår värld från sjukdom, svält och miljöförstöring behövs ett nytt sätt att se på saker.


Jag föreslår att vi börjar nu! Vi tänker tankar som startar upp nya saker.  Vilken tanke skulle gå emot allt du fått lära dig?

// yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln