Mannen i vattendroppen

Det har stänkt vatten på badrumsgolvet. Jag lutar mig fram och tittar ordentligt. En av vattensamlingarna ser ut som en man som ligger på knä och håvar upp något i famnen. Det är en helt oorganiserad skvätt vatten – men jag ser en bild i det.

 

Det kallas konnotation – förmågan att tolka och ge betydelse. Hjärnan jobbar hela tiden för högtryck med att ge de intryck som vi tar in en betydelse. Det är det som exempelvis gör att vi kan ligga och titta på moln och se att de föreställer något.

 

Visst är det fascinerande att jag kan se en man i en vattendroppe, att jag kan se ett träd i ett moln eller en hund i kaviaren på frukostmackan. Visst är hjärnan fantastisk som skänker oss alla dessa extra bilder, som låter oss vara kreativa i det lilla.

 

Jag har funderat på vad det var mannen i droppen tog upp i knät – var det ett barn, ett fiskenät, ett djur? Onödiga tankar? Nej, snarare tankar som leder in mig på nya tankevägar.

 

Vi kan träna oss i att se den här extra dimensionen av världen, att låta oss vara fantasirika och kreativa. Hitta metaforer i vardagen. De hjälper oss att vara i nuet och sätter igång tankeprocesser som kan leda till nya idéer och nya tankar. För nya tankar gör att vi gör andra saker än vad vi brukar. Och när vi gör nya saker så får vi nya resultat. Vi går inte på i gamla hjulspår och får samma resultat som tidigare – istället kanske vi förnyar, förbättrar och toppar våra resultat.

 

Släpp hjärnan loss och se det som inte finns!

 

När tänkte du en ny tanke senast?
//yeh yeh coach

 

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln