Gå inte utanför komfortzonen!

Jag tittar på en av musikkanalerna som sänder ett block med gamla låtar. Sådana som jag känner igen. Jag gillar inte alla – men jag känner till dem, vet vilka artisterna är och hur riffen går. Igenkänningsfaktorn är hög, inget är utmanande och jag behöver inte anstränga mig.


Med andra ord behöver jag över huvud taget inte gå utanför min komfortzon och anstränga mig. Jag kan vila i att jag känner igen mig. Vilket faktiskt innebär att jag bitvis lyssnar på musik jag inte tycker är så bra.


Och precis så fungerar komfortzonen. Det är lätt, vi känner oss trygga, vi kan lunka på. Vi tänker samma tankar som vi gjort många gånger tidigare. Samtidigt som vi kan befinna oss i situationer som vi egentligen inte gillar. Resultatet blir det samma som tidigare, vi gör inga nya saker och utvecklas inte.


Nu tänker du att coachtipset ska komma – om att gå utanför komfortszonen, utmana dig själv och våga göra något nytt. Men ibland är det lugna och trygga precis det vi behöver. En mental plats där vi kan vila ett sinne som blir utmanat om och om igen i vårt stressiga vardagsliv. Intryck sköljer över oss från omgivningen, internet, mailen, radion, TVn och andra medier. Samtidigt som vi springer i en tävling med tiden. Ska hinna allt på jobbet, hinna hämta på dagis, hinna laga mat och sköta hemmet, hinna hålla oss själva i god form, hinna höra av sig till gamla vänner och gärna hinna med en utvecklande hobby dessutom.


I det läget måste man vara snäll med sig själv. Tillåta sig att vila i det trygga. Det är helt enkelt inte läge att anta en utmaning just då.


Men så en dag inser du att du inte trivs. Du har lessnat på att du står still i din utveckling, att du inte orkar våga göra något annat. När komfortzonen inte längre ger dig trygghet och vila, utan har blivit ett skavsår, något som blir allt värre allt eftersom – då är det dag att prova något nytt.


Det är sådana dagar jag kollar in vad mina yngre vänner lyssnar på för musik. Och börjar diskutera vad growl-sång egentligen betyder i ett helhetskoncept av ljudbild, rörlig bild och text. Förhoppningsvis lär jag mig något nytt på vägen och vågar prova nya tankar.


I vilket läge är du just nu – i behov av lugn eller utmaning?
//yeh yeh coach

 

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln