Vad minns du av ditt liv?

Jag sitter och letar efter gamla foton på min vän som jag ska använda till hennes födelsedag. På vägen hittar jag mängder av fotografier av situationer som jag glömt bort. Var han med på den festen? Var är det här någonstans? Vad hette tjejen med lockigt hår?


I vanliga fall tycker jag att jag har väldigt bra minne. Något som ibland kan upplevas som rätt jobbigt av min omvärld – jag kommer ju ihåg vad någon tog på sig att göra på ett möte för tre veckor sedan, hur målsättningsdiskussionen för projektet gick och vad någon lovat hjälpa mig med (men nu har det gått sex månader...). Och eftersom jag har gott detaljminne blir jag förbluffad över att andra glömt.


Just därför känns det nästan trösterikt att inse att jag faktiskt glömt saker. Vad skönt att jag inte låter det ta plats i min hjärna längre. Men det är ju klart – när jag tittar på korten kommer många minnen tillbaka.


Vad är det egentligen som gör att vi kommer ihåg? Är det att en situation var viktig eller att den väckte starka känslor? Eller är det något helt annat – att vi vid just det tillfället var fokuserade och i situationen? Kanske fastnar vissa situationsbilder i hjärnans minnesbank för att de har en speciell miljö eller en intressant färg. Eller en lukt – jag vet att varje gång jag går förbi en speciell plats ute på gården så tänker jag på London. I den lilla parken jag gick genom varje morgon i tre veckors tid, på väg till tunnelbanestationen för att ta mig till Londons sevärdheter, måste samma buske ha växt. Det luktar London.


Hjärnan använder sig nog av alla möjliga tricks för att komma ihåg – den hänger upp vårt liv på känslor, sinnesförnimmelser, viktigheter. Tankekrokar och tankekedjor underlättar den fantastiska process som faktiskt gör att vi minns. Vilket gör att när jag bläddrar igenom de gamla korten, sätter de igång långa banor av tankar och minnen.


Hur minns du, genom känslor, sinnesförnimmelser eller viktigheter? Vad kommer du ihåg och vad glömmer du?
//yeh yeh coach

 

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln