Några snabba klipp med saxen

Jag sprättar upp en tröja som jag inte tycker är bra. Det är ett långt gummiband som ska bort. Det är besvärligt arbete: det är pilligt, tar tid och jag får ont i fingrarna. Jag har nästan kommit halvvägs när jag hejdar mig.

 

Irriterad inser jag att det är fullständigt ineffektivt jobb. Jag tar saxen som ligger bredvid och klipper med några snabba klipp bort resten. Det går tio gånger så fort. Jag förlorar en centimeter tyg, men det går oerhört mycket snabbare att fixa till min tröja.

 

Jag börjar fundera på hur ofta jag gör det här även i mitt arbetsliv. Jag har en idé om hur saker ska utföras och då gör jag dem så, trots att jag kanske skulle kunna göra dem tio gånger så snabbt om jag tänkte efter en gång till och provade ett nytt sätt.

 

Det är svårt att göra på ett nytt sätt. Det kräver tre saker:

  • Eftertanke: att inte bara göra utan fundera ett varv till. Det är lätt att fortsätta göra saker som man alltid gjort dem.
  • Inspiration utifrån: att se att det kan finnas alternativ. Det underlättar att se någon göra på ett annat sätt, prata med någon som tänker annorlunda eller se ett konkret ting som du kan använda.
  • Mod: att våga prova något nytt. För gör du på ett nytt sätt kan du ju misslyckas. Det kanske inte blir bra. Det innebär att du måste våga göra något dåligt.

Slutligen krävs också ett beslut. Att bestämma sig för att nu provar jag något nytt, nu gör jag det här på ett annat sätt. Vad skulle det innebära för mig om jag gör på ett annat sätt på jobbet? Det kan ju finnas en stor vinst i det. Det kanske är mer effektivt, kanske gör mig mer glad, kanske gör så något annat händer! Några snabba klipp med saxen gjorde ju att jag har en ny tröja att ta på mig imorgon.

 

Vad kan du göra på ett annat sätt? Vad vågar du prova?

//yehyeh coach

 

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln