När universum blir gripbart

Det finns ett ord som beskriver något som jag upplever som riktigt coolt: synkronicitet. Det är lite svårt att beskriva vad det egentligen står för, så jag går till wikipedia och ser hur de definierar det: ett iakttagbart meningsfullt sammanträffande utan orsaksmässigt samband.

 

Lite teoretiskt beskrivet. Ett annat sätt att beskriva det är "När man talar om trollen, står de i farstun". Har du upplevt någon gång att du börjat tänka eller prata om en person och strax därefter stöter du på den personen på ett helt oväntat ställe? Det är synkronicitet.

 

Ska vi gå djupare in i det kan vi börja prata i termer av Jung, det kollektivt omedvetna, sannolikhet, orsakssamband, tid osv. Men det tycker jag att vi struntar i, det är fredag eftermiddag och vi kan väl hålla oss till att det är häftigt när synkronicitet inträffar.

 

Det finns ett engelskt ord som inte finns i svenskan: serendipity. Det kan översättas ungefär till "en lycklig slump" eller "en oväntad trevlig överraskande händelse". När något plötsligt blir alldeles oförväntat väldigt bra. Det händer inte så ofta, men det händer. Det kan vara att du stöter på helt rätt person precis vid rätt tillfälle eller att du råkar passera affären med din önskepresent precis när de sätter ner den med 70 procent.

 

Ibland samverkar synkronicitet och serendipity. Det är i de stunderna som universum nästan verkar gripbart, när det går att känna att det finns en anledning till att saker inträffar. Det får mig att känna mig förvånad, glad, tacksam och ödmjuk inför livet. Och så är det väldigt coolt!

 

När upplevde du synkronicitet eller serendipity senast?

//yehyeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln