Människor hör inte inte!

Jag går förbi dagiset (förlåt, förskola heter det) och hör en av de vuxna förmana barnen: "Nu när vi ska gå till lekparken får ni inte springa!"


Jag stönar i mitt inre och undrar hur hon tänkte. Alla som kan någonting om hjärnan och vårt sätt att tolka världen vet att det inte går att uppmana med negativa ord. Det är som att säga: "Tänk inte på en rosa elefant." För att förstå måste vi tolka information – elefant, det är det där stora djuret med snabel. Rosa, det är en färg, som röd fast ljusare. Och vips ser vi en rosa elefant i vårt inre.


Först därefter ska vi försöka koppla på logiken och komma ihåg att det fanns ett INTE framför. Men det är redan för sent – vi har gjort oss bilden av den rosa elefanten. Och den sitter där.


När barnen går ut kommer de att ha orden "gå ut" och "springa" inmatade i hjärnan. Och gissa vad som händer – de kommer att vara jätteglada över att de får gå ut och springa!


Jag är lessen, men så länge personal som ska hand om vår framtid (barnen) inte arbetar mer medvetet, kommer jag att kalla det för dagis. Förskola blir det först när det finns medvetna, duktiga pedagoger och barnskötare som arbetar med hjärnan, ger positiva uppmaningar och lär barn att göra rätt saker.


Eller med andra ord: "Nu ska vi ha jättekul när vi GÅR till lekparken! "

 

Hur ofta använder du ordet inte när du vill få någon att göra något? Vad kan du säga istället?
//yehyeh coach

 

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln