Skapa en positiv snurr

Jag sitter på bussen på väg till en tredagars utbildning. Jag ser fram emot den. Det ger positiv energi och jag känner att jag ler, samtidigt som det finns lite spänning i magen.


Att vara förväntansfull är en ytterligt positiv känsla. Jag mår bra av det och jag utstrålar glädje till de jag möter. Det i sin tur gör att de blir glada, på bra humör och behandlar inte bara mig utan även andra de möter mer positivt. Det blir en win-win-situation. Jag vinner att människor omkring mig behandlar mig positivt – det får mig att växa och må bra. De omkring mig vinner att bli glada och positiva. Och dessutom kommer de att sprida glädjen vidare.


Det samma gäller åt andra hållet: när jag är ledsen och deppad märker naturligtvis människor runt mig det, min energi påverkar dem. Att möta någon som är ledsen gör ju inte att de hoppar av glädje, snarare blir de bekymrade, känner att de vill trösta och hjälpa till. Det kan också i viss mån vara en slags win-win... Det kan vara svårt att se, men att vara ledsen gör att människor ger mig uppmärksamhet, tyck-synd-om och tröst. Vinsten för den jag möter är att få känna sig viktig och behövd. Vi kan kalla det en negativ win-win. Den negativa snurren kan tyvärr också göra att de jag möter börjar sprida en negativ känsla vidare.


Frågan är var jag vill vara: i en positiv win-win-snurr eller en negativ snurr? Idag är jag på den positiva sidan och sprider glädje. Imorgon kanske jag är ledsen, men jag hoppas att jag kan se mig själv och bestämma mig för att försöka hitta det som är positivt i situationen. Ibland går det inte och då är det okey att vara negativ – ett tag. Sen måste jag hitta sätt att ta mig ur det negativa, för där vill jag inte vara.


Jag träffar ofta människor som inte vågar vara förväntansfulla av rädsla för att bli besvikna. De tänker att om de förväntar sig något bra och det sedan inte inträffar, så kommer deras besvikelse blir mycket större. De har glömt att räkna med den positiva win-win-effekten: att deras förväntan gör att positiv energi sprids till andra. De kanske blir besvikna i slutänden, men de har startat en positiv våg.


Nästa gång du inte vågar önska dig att något speciellt ska hända, tänk på de positiva bi-effekterna och våga ändå! Var så förväntansfull, så positiv, så glad som du kan – du kommer att göra skillnad.


När var du förväntansfull senast? Hur kan du skapa positiva win-win-snurrar?
//yehyeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln