Lust att läsa, läsa av lust

I december hände det något: jag började läsa en skönlitterär bok. Jag älskar böcker, men de senaste åren har jag nästan bara läst böcker om psykologi och coachtekniker, företagande och försäljning. Under någon semesterdag har jag lyckats knö i en deckare, men det har varit undantag.


Men nu kan jag inte sluta – jag läser romaner, deckare, biografier, essäer. Har hunnit läsa sex böcker på en månad. Och jag kan knappt bärga mig att få börja på nästa.


Det slår mig att när jag började läsa facklitteratur för entreprenörer och coacher så gjorde jag det av lust. Jag ville läsa, jag ville lära mer. Men det sista året hade jag nog tröttnat. Jag hade börjat läsa med ett borde i bakhuvudet – jag borde läsa den här boken! Jag behöver lära mig mer om ..., alltså borde jag läsa den här boken.


Jag brukar prata om orden måste – borde – vill. Det finns en del saker vi måste, men de är inte så många. (Och för den som tänker att man inte måste någonting – jo, det gör vi: vi måste till exempel äta och sova. De som försökt att låta bli vet att det inte går!)


Som människor är vi duktiga på att tänka att vi "borde" olika saker. Jag borde strukturera mig bättre, jag borde städa, jag borde lära mig mer om ... och vidare i all oändlighet. Det är viktigt att fundera över bordena. Varför är de "borden" och inte "vill"? Går det att förflytta tanken till att jag vill göra vissa saker? Är det något som förändras då? Om jag inte vill – är det då realistiskt att gå omkring med tanken att jag borde göra något?


När det är trögt att flytta sig från "borde" till "vill" är det dags att tänka över vad som är målet. "Borde" har med målsättning att göra. Om jag tänker att jag borde läsa den där boken om marknadsföring beror det på att jag har ett mål. Jag vill kanske bli riktigt bra på marknadsföring, nå ut till flera eller kunna prata om ämnet. Vad än målet är, så finns det där.


Det är lätt att tappa fokus på sina mål. Och då kommer vi inte ihåg varför vi gör saker och ting. Och kommer vi inte ihåg det, finns det ingen lust i det vi gör. Det var först när jag började läsa av lust som jag kunde se att mina målsättningar har förskjutits på vägen. Just nu är mitt fokus ny in-put, nya idéer och fantasi. Jag bestämmer mig för att lägga mina borden på hyllan och läsa annat för brinnande livet!


Var har du dina borden? Varför är de borden, vad vill du uppnå?
//yehyeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln