Hjärnan och ketchupflaskan

Ketchupflaskor

Plötsligt hände allt på en gång. Ketchup-effekten slog till. Det kommer ingenting, ingenting och så kommer allt på en gång. Resultatet blir inte riktigt det samma, när ketchupen rinner långsamt så blir det lagom mycket, men när allt kommer på en gång så blir det ofta för mycket.


Nu var det på jobbet det slog till och jag har jobbat som en iller de senaste två veckorna. Det handlar om roliga saker, boken som nästan är i mål, ett nytt projekt, en kurs som kom susade från ingenstans. Men det blev mycket på en gång.


När det blir så gäller det att prioritera, välja bort och vara rädd om sig själv. Den fysiska kroppen är med på banan, men jag märker att jag blir väldigt trött mentalt. Det är så mycket information att förhålla sig till, så mycket text som jag ska producera, så mycket nytt jag ska lära mig.


Hjärnan blir trött.


Då gäller det att ge den möjligheten att vila lite. Att ta paus. Göra något annat. Låta det undermedvetna processa i fred.


Ofta är vi väldigt duktiga på att stoppa in något annat när det blir en paus. Men jag tror det är oerhört viktigt att bara vara, att låta hjärnan processa - vara gravid med tankar och idéer. Sluta göra något, istället för att jobba på för att bli klar. När jag är trött gör jag inget bra jobb, jag är inte vidare smart och jag tänker långsamt.


Ta en paus. Andas. Gör något annat en stund. Det ger ett bättre resultat än att köra på i högsta fart ända in i kaklet. Ketchup-effekten kommer att slå till igen, lägg upp en strategi för hur du tar hand om och vårdar din hjärna när det plötsligt säger plopp.


Vad gör du när det blir för mycket? Vem bestämmer över din hjärna?
//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln