En effektivitetsdusch

Vattendroppar på glas

Efter en lugnare period börjar livet rulla på igen. Telefonen börjar ringa igen och folk vill att jag ska vara med i olika projekt. Jätteroligt, men jag märker att jag börjar springa hit och dit. Mentalt alltså.


Det går inte att fokusera på flera saker samtidigt. Jag hävdar faktiskt bestämt att vi bara kan fokusera på en sak i taget. Vi vill gärna tro att vi kan göra två eller flera saker samtidigt, men oftast resulterar försök till det bara i att vi gör flera saker dåligt...


För egen del brukar mentalt ofokus oftast resultera i ihärdigt facebookande och mailande. Eftersom jag inte gör det jag ska, men gärna vill känna mig produktiv ändå – så springer jag på alla bollar som kommer. Ett mail! Måste nog besvaras på en gång. Någon vill något på facebook (där jag har många affärskontakter) – jag svarar på en gång. Det känns i alla fall som om jag är effektiv, fast egentligen är jag hiskeligt ineffektiv.


Det gäller att fånga upp sitt beteende och starta om. Något som inte alltid är så lätt. Det gäller att definiera för sig själv vad som fungerar som uppfångare och omstartare för just mig. Jag vet redan det bästa tricket för mig och just idag kan jag använda mig av det. Det är att ställa mig i duschen och tvätta håret. Där är jag med dörren stängd, ingen dator, inget som distraherar. Ingen pratar med mig, så jag får tänka mina tankar till punkt. En avgränsad bit av tillvaron som gör mig mer fokuserad.


Oftast kommer jag ut ur duschen med en färdigtänkt plan för vad som ska ske härnäst. Jag har rattat in mitt fokus och oftast har jag också kommit ihåg något som jag glömt i den tidigare ofokuseringen. Strålande bra.


Nu är det ju inte alltid så att jag har tillgång till och möjlighet att ta en dusch. Det gäller att ha fler strategier för att fånga in sig själv – en kort promenad runt kvarteret, en snabb kopp kaffe i fikarummet när de andra inte är där, hörlurar i öronen och rätt sorts musik. Någonting som begränsar och hjälper till att fokusera och strukturera. Sen kan vi gå ut och förändra världen igen!


Vad är dina strategier när du är ofokuserad? Vad gör dig effektiv igen?
//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln