Träd som läker

Årsta havsbad en dag när jag tog 30 minuters paus mellan två uppdrag.

Vaknar efter en operation med narkos. Tar tid för mig att få ordning på världen igen.

Så småningom får jag komma till en sal. Det första jag ser är ett stort fönster och ett stort träd utanför. Det är markplan, så jag ser också en gräsmatta och planeringar.

Jag känner mig tacksam för att ha fått ett så bra rum. Det kan göra stor skillnad för min läkning. Man har forskat på miljö och läkprocesser och kommit fram till att patienter som haft utsikt över grönområden och skog läker snabbare. Man har jämfört med patienter som haft utsikt över t ex en parkering. Det går inte att förklara varför det är så, men en avancerad gissning är att det handlar om hjärnan.

Att se något positivt, något som jag förknippar med lugn, ro och glädje, gör att att hjärnan programmerar in sig på lugn, ro och glädje. Naturligtvis gör det att min kropp slappnar av på ett annat sätt då. Vilket underlättar för läkningen.

Så jag är jätteglad för mitt fönster mot omvärlden. Jag vill ju bli frisk så snabbt som möjligt och allt som hjälper till är en gåva.

Jag inser också hur viktigt träd och grönska är för mig. Jag kanske bör planera in mer stirrande på träd i min vardag? Det är en tanke jag tar med mig in i tiden efter operationen. Jag ska börja lägga in tid för träd-tittande i min kalender. 

Hade mitt stora intresse i livet varit bilar, skulle naturligtvis parkeringen varit en bättre utsikt. Då skulle jag börja planera in motorshower, besök på bilutställningar och bilträffar i kalendern. Men nu är det träd som gäller – så, var finns det träd?

Vad gör dig lycklig och i ro? När avsätter du tid för det?
//yeh yeh coach

(Bilden är tagen från en bänk vid stranden till Årsta havsbad, en dag när jag la in 30 minuters paus mellan två uppdrag. Stranden var öde och tom och det var helt underbart.)

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln