Flugan i rutschkanan – att inte våga

Det här är Ebba. Hon sitter längst upp i sin rutschkana, men vågar inte åka ner för det sitter en fluga längst ner i kanan. Sött, tänker vi som vuxna – för vi vet ju att flugan kommer att flyga iväg om Ebba bara vågar rutscha ner.

 

Det är lätt att le åt Ebbas problem, men jag tror att vi lite till mans (och kvinns) har problem med flugor. Vi vågar inte göra saker, för vi ser det lilla problemet längre fram som något jättestort och väldigt läskigt. Det är nog bäst att du sitter still och inte gör någonting.

Jag träffar ibland människor som vet vad de skulle vilja göra, men som hejdar sig själva på grund av en fluga. De fokuserar på ett litet problem som ligger betydligt längre fram i tiden istället för att ta tag i sin situation här och nu. Ibland måste jag be dem strunta i problemet och istället beskriva drömsituationen – men de har väldigt lätt att halka tillbaka till sin fluga. ”Det kommer i vilket fall inte att gå därför att…. (jag kommer inte att klara tentan/kursen/uppkörningen, pengarna kommer att ta slut, ingen kommer att tycka om mig, det kanske inte går bra osv osv)”

Jag gör det själv. Målar upp scenarier om hur det kan gå åt pipan och hjälp vad otäckt det är. Men nu vet ju jag att mina fantasier bara är precis det – fantasier. Och nu kommer min följdfråga som jag också ställer mina klienter: ”Är det sant?”

Vår hjärna är lite korkad på så sätt. Den kan inte bedöma om det du tänker är sant eller fantasier. Den ser ingen skillnad på det. För hjärnan är det du tänker sant. Alltså är flugan längst ner i rutschkanan ett oerhört skrämmande monster. När hjärnan uppfattar en sådan fara skickar den ut signaler till resten av kroppen med tre olika förslag: 1. Kämpa, 2. Spring, 3. Spela död.

Så Ebbas reaktion är fullständigt logisk. Hon spelar död. Fast hon vill kämpa, så hon gör som barn gör i den situationen – hon ropar på mamma. Som skrattar och säger: ”Det är inte sant! Flugan är snäll! Den kommer att flytta på sig.”

Har du själv någon rutschkana du inte vågar åka på? Kan du skilja på sanning och fantasi?
//yehyeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln