Träna på att tända eld

Eld i vedspis

Jag försöker tända eld i vår gamla vedspis på landet. Det är en sådan där sak som verkar så enkel när någon annan, som kan, gör det.

Det är dock inte så enkelt, det krävs handgrepp som sitter i kroppen, vetskapen om hur det ska låta när pipan i skorstens-stocken är uppvärmd, kunskap om hur mycket ved som man kan lägga in på en gång utan att elden dör.

Det är lite som livet. Det verkar så enkelt för alla andra, men när jag ska göra samma sak så blir det inte riktigt samma resultat. Jag vill ju få igång elden. Det ska gå lätt och enkelt och helst på en gång. Men att leva sitt liv är lite som att tända eld i en vedspis – det krävs träning. Det funkar inte alltid första gången, någon kanske måste visa mig, det är saker jag måste lära mig. Och jag måste träna på det.

Det verkar så lätt för vissa människor. Men frågan är om det egentligen är lättare för dem, eller om det är så att de tar sin träning på ett annat sätt. De blir inte frustrerade för att det inte funkar första gången, istället försöker de igen. Och igen. De har inställningen att det är klart att det kommer att gå, naturligtvis fixar jag detta. Det verkar utifrån som om de har lättare att få eld i sin spis, men skillnaden är snarare att de räknar med motståndet och rycker på axlarna åt det. När elden tagit fyr är de inte uttröttade av att tvivla, utan kan gå vidare till något annat.

När vi gjort något många gånger sitter det i ryggmärgen. Jag tog hjälp av Roland, som växt upp med vedspis. Han visade lite tricks: den hemliga luckan där jag kan elda extra för att få murstocken varm, kunde säga ”Lyssna, så här ska det låta. Nu är det dags att tända.” Vilket privilegium att få ta del av någon annans erfarenhet.

Nu är det upp till mig att träna, att sätta handgreppen. Och acceptera att ibland blir det ingen eld på första försöket. Glida med mer i livet istället för att kämpa.

Har du något som du kämpar med? Vad behöver du träna på i höst?
//yeh yeh coach 

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln