Att ge sig själv tid

Jag har åkt ut till min lilla stuga i skogen. Det är höst och becksvart ute, kallt och att gå på utedasset är lite en extremsport. Men ändå är det helt suveränt. Jag har ingen mobiltäckning, inget internet. För några år sedan lyxade vi till det och drog in el, vilket innebär att vi har ljus och kylskåp. Det räcker långt.

När jag skrev på facebook att jag loggade ut för att lyssna på tystnaden och göra ingenting fick jag mängder av gilla-markeringar. Det verkar som om många längtar efter det. Att ta en paus, göra ett mellanrum mellan alla måsten. Att sakta ner i ett hektiskt liv. Men varför är det så svårt?

Jag tänker på de medeltida munkarna. De delade inte in dagen i två delar som vi gör i arbetsliv och fritid. De delade in dagen i tre delar: arbetesliv, viloliv och eftertänksamhetsliv. Under vita contemplatis (kontemplation eller eftertänksamet) ägnade man sig åt att be och reflektera.

Jag tror vi har mycket att lära av det. Vi är så duktiga på att trycka in saker i våra liv. Att vi behöver tid för reflektion och att fundera på vad vi är och gör, har vi inte så stor förståelse för. Vi använder vårt moderna liv, med tempo, ständig uppkoppling och digitala möjligheter, till att vara ständigt på gång. Att sitta tyst och tänka är nästan bortglömt.

Många ungdomar och även vuxna kan inte ha tyst omkring sig.  De blir alldeles stirriga, rastlösa och stressade. För att det är tyst och lugnt… De är så vana vid ett hysteriskt tempo att det helt enkelt inte går att varva ner utan att få tuppjuck.

Tänk om vi kunde lägga in bitar av vita contemplatis i vårt vanliga liv. Stunder som vi planerar in för att vara tysta, lyssna inåt och tänka. Det finns de som förstått och som lagt in mindfulness-övningar och meditation i sin planering. Men jag tror inte det behöver vara så komplicerat, det räcker med att lägga in tid för att tänka i sin vardag. Stänga av datorn, tv:n, telefonen, musiken och bara vara en liten stund. Jättejobbigt till att börja med – men jag tror att vinsten gör det värt mödan.

Så tänker jag i alla fall när jag sitter på utedasset i skogen.


När tog du en mental paus senast? När planerar du in nästa?
//yeh yeh coach

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln