Out of sight - out of mind

Jag behöver nog bli ett spädbarn idag. Jag ska förklara - jag städar mitt kontor. Jag har det fortfarande rörigt efter att jag byte bokhyllor i våras och rev ut allt. Och jag menar verkligen allt – jag har hittat de mest underliga saker som jag helt glömt bort att jag hade. Jag har dessutom hittat saker jag glömt bort att göra, mycket bra idéer som det aldrig blev något med och se – där var det viktiga papperet som jag letat hur länge som helst!

När jag röjer och städar brukar en sak inträffa på vägen. Det blir ännu mer rörigt och ostädat medan jag håller på. Och mitt i detta har jag helt vanliga administrativa arbetsuppgifter som måste klaras av: telefonsamtal som ska ringas, bokföring som ska göras, rapporter som ska skrivas osv.  

Det går dock väldigt trögt. Jag blir hela tiden distraherad av röran omkring mig. Jag är rädd att jag ska glömma något eller tappa bort det där papperet igen. Mitt vanliga jobb går långsamt, jag sticker emellan med olika saker som inte alls har prioritet idag. Och det bara för att jag ser dem hela tiden. 

Jag bestämde mig för att rensa precis där jag sitter. Röja av skrivplatsen – ta bort alla papper som skriker uppmaningar till mig. De försvinner inte – de ligger nu i sorterade plastmappar på bordet bredvid, så egentligen är det väl ingen skillnad? 
Jo, det är stor skillnad. Nu vet jag vad det är som ligger där. Jag kan plocka upp en mapp i taget när jag får mer tid till det och göra precis bara det. På skrivytan framför mig är det tomt – så jag kan fokusera på just den uppgift jag ska göra precis just nu. 

Det kan vara svårt att inse hur mycket energi synintrycken tar av oss. Man brukar säga att riktigt små barn inte vet att det som inte syns verkligen finns. När nallen har ramlat bakom stolen finns den inte längre. Utvecklingen lär oss att förstå att den finns kvar, men syns inte. Vi förstår begreppet Nalle och att den kan finnas fast vi inte ser den. 

Men även som vuxen har vi kvar lite av det där. När vi inte ser saker låter vi dem inte distrahera oss. Ibland glömmer vi till och med saker bara för att vi lagt undan dem. Om de däremot ligger framför näsan på oss så tar de fokus och energi. Hjärnan fungerar så. Och det är smart att arbeta med, inte mot, sin hjärna. Så idag plockar jag undan och fokuserar på en sak i taget!

Vad ligger på ditt bord? Vad skulle vara smart att rensa bort?
//yeh yeh coach

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln