Jag kan cykla utan huvud

När jag var liten läste jag en Kalle Anka-serie som fastnade. I slutet cyklar han, men drar in huvudet i sin sjömansskjorta och ropar ”Jag kan cykla utan huvud!” Jag blev lite bekymrad över hur han skulle se vart han cyklade. Men att han kunde cykla utan att titta tyckte jag inte var konstigt.

Saker som vi gör ofta brukar vi automatisera, dvs hjärnan släpper kontrollen, vi vet hur vi gör när vi cyklar. Kroppen kommer ihåg och gör rörelserna i den ordning de ska göras.

Det är samma sak med tankar. Tankar som vi tänker ofta får motorvägar i hjärnan, vilket gör att de blir lättare att tänka. De kallas automatiserade tankar och de går blixtsnabbt, mycket fortare än gamla tankar. Många har negativa automatiserade tankar, som har blivit sanningar, t ex att man är dålig på matte.

Det går att ändra på sina automatiserade tankar. Om du upptäcker negativa tankar som inte stärker eller hjälper dig är det dags att göra dig av med dem. Det kräver dock att du lyckas se dem, det är inte så enkelt eftersom de är sanningar för dig. Du är ju dålig på matte. Men det är inte är sant – det som är sant är att du tror att du är dålig på matte. 

Om du skulle vilja förändra något så är din tanke första steget. Om du skulle vilja vara bättre på matte, måste du först tro på att du kan förbättra dig. För tror du inte på dig själv, går det inte. 

Hur ska du göra då? Jobba med att skapa en ny motorväg i din hjärna. Upprepa för dig själv, helst högt: ”Jag är bra på matte!”, flera gånger om dagen under en period. Den första tiden kommer det att kännas urfånigt, du vet ju att det inte är sant. Men kom ihåg att du håller på att skapa en ny motorväg, det tar lite tid. I början när man gör detta får man mental träningsvärk, hjärnan tycker att det är lättare och tar mindre energi att tänka gamla tankar.

Alla elitidrottsmän och kvinnor jobbar med mental träning. De vet att det fungerar. Vi kan alla vara elitidrottare i våra liv och använda oss av samma teknik som de. Och precis som atleterna måste du också träna på själva förmågan. Bara för att du tänker att du kan slå ditt rekord på halvmaran innebär ju inte att du har ork och förutsättning för att göra det. Du måste löpträna samtidigt, så kroppen klarar det rent fysiskt. Samma för dig med matematiken, du måste ju räkna för att få upp din matematiska förmåga.

Jag tror att du, precis som Kalle Anka, kan cykla utan huvud. Och kan du det, kan du också träna upp nya positiva tankar.

Vilka tankar behöver du förändra? När börjar du?
// yehyehcoach

Om du faktiskt skulle vilja bli bättre på matematik – se den jätteintressanta norska serien som går på SVT: Siffror

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln