5 tips om att bara vara

Katten ligger som avsvimmad på pallen i vardagsrummet. Vi försöker prata med henne, men hon klipper inte ens med öronen. Hon är vaken, men totalt avslappnad och nöjd med det.

Jag tänker att det är ett tillstånd som många människor har svårt med. Att bara sitta eller ligga still och inte göra någonting. I den stressade värld som vi lever i är de flesta på en sådan aktivitetsnivå att det är svårt att gå ner i varv. Har vi den minsta stund över åker telefonen fram, vi kollar mailen, är ute på sociala media eller läser tidningen.

Att bara sitta ner och vila blir jättesvårt. Det krävs nästan någon veckas semester innan vi klarar det. Vilket faktiskt är farligt. Vår hjärna behöver få smälta intryck och låta det undermedvetna få jobba i fred för att inte bli överstimulerad.

Ge dig själv mentala vilopauser, kom ihåg att vila är ett behov för dig och din hjärna. Lägg ifrån dig telefonen, datorn och bara existera en stund. Klarar du det inte? Du kanske behöver träna på det. Lägg in små träningspass i din vardag.

Prova att:
1. Låta bli att surfa i telefonen när du väntar eller åker med kollektivtrafiken. Var tyst och blunda. Lyssna in dina egna tankar och känslor. Stäng av bakgrundsljudet med dina vanliga hörlurar till telefonen.
2. Ta en kort promenad, helst i naturen, utan att ha musik, ett föredrag eller en bok i hörlurarna. Låt hjärnan komma ikapp. Du blir dessutom piggare och mer effektiv.
3. Ta en dusch. Det är svårt att ta med sig elektroniska apparater i duschen. Unna dig 5-30 minuters varande och njutning.
4. Koppla ner dig helt från internet och TVn en dag/kväll i veckan. Gör något praktiskt med dina händer: måla, snickra, handarbeta, diska, stryka, sortera en låda. 
5. Klappa en katt - det är lugnande, blodtryckssänkande och oxytocinframkallande (det hormon som gör att vi känner ro och lycka). En katt är alltid här och nu – inte förut och inte sedan.


När ger du dig själv en vilopaus nästa gång?
//yeh yeh coach

Behöver du lite hjälp med att få tankarna att inte fara runt som i en torktumlare - här kan du ladda ner vågskvalp från Buske fiskeläge på Gotland. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln