Säg nej, säg ifrån

Någon sa till mig: ”Jag vill inte vara den där elaka bitchen!”. Fullt förståeligt, vem vill vara elak? Problemet är att vi ibland misstar att vara snäll med att vara dumsnäll, vara positiv eller låta oss köras över.

Dumsnäll är ett konstigt ord, men låt mig förklara: att alltid låta ett barn alltid få som det vill är att vara dumsnäll. Det är ju egentligen inte alls snällt mot barnet, det får dåliga vanor med
t ex sömn, mat, godis, kommer att få det svårt socialt eftersom det inte fått lära sig turtagning och att det inte alltid får bestämma, det kommer inte lära sig förhandla och det kommer att bli väldigt besviket när livet sedan skickar svårigheter – det blir ju inte alltid som man vill.

Någon annan sa: ”Jag säger alltid Ja till saker. Jag vill vara positiv.” Det är jättebra att säga ja, men vi måste komma ihåg att ett Ja till en sak betyder ett Nej till en annan sak. Det kanske hade varit bättre att säga nej för att kunna göra något annat? Det är lätt att missa att ett Nej betyder att du skapar utrymme för ett annat Ja.

Ibland låter vi andra få ta för mycket av oss, bara för att vi inte vill ha en konflikt. Att säga nej kan innebära att någon inte gillar oss, att vi rubbar en relation. Du kanske gör mer än partnern hemma eller tar större ansvar för arbetet än kollegan. Du har överseende med att bli behandlad illa, för det blir för jobbigt att säga ifrån. Problemet med att inte säga ifrån är att du låter dina gränser glida, nästa gång har du godtagit ett ännu större övertramp. Att låta sig konsekvent köras över är ett tecken på dålig självkänsla. Det är inte snällt mot dig själv. Det intressanta är att du blir ofta mer respekterad om du säger ifrån.

Det är du själv som tar beslut om vad du säger Ja och Nej till. Det är kanske dags att börja träna på att säga Nej, utan att bli en überjävlig bitch? Många har svårt för det, så du ska få tre nybörjarövningar av mig:

  • Tacka aktivt nej till reklam som folk vill dela ut på stan. Inte genom att titta åt ett annat håll och skynda förbi, utan genom att titta dem i ögonen och artigt säga Nej, tack! Råkar du ut för en säljare som inte respekterar ditt nej – bara upprepa det.
  • Säg nej en gång om dagen till något – bara för att öva dig. Låt dina öron och din hjärna höra dig säga nej. (Det är helt okey att du ändrar dig sedan om det är något du egentligen vill göra.)
  • Påpeka att ”Det här är inte okey” när du känner att någon kör över dig. Du behöver inte ta en konflikt eller säga tvärt nej – men prova hur det känns att säga det högt. Om inte annat väcker det tankar både i dig själv och i den som försöker köra med dig.


När sa du Nej på riktigt senast? Är det något du skulle behöva säga Nej till?
//yeh yeh coach


Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln