Katten gömmer sig bakom gardinen

Jag ser skuggan av henne. Hon har gömt sig bakom gardinen och tror att ingen ser henne. Om jag skulle kika in på henne skulle hon se oerhört förorättad ut, hon har ju hittat ett bra gömställe och så förstör jag alltihop.

Visst gör vi människor så här också. Vi gömmer oss bakom ett stenansikte, en attityd eller ett sätt att bete oss. Vi tror att ingen förstår hur vi känner oss egentligen, men skuggan av det som finns bakom lyser igenom.

Visst märker du om någon är ledsen eller upprörd – även om den personen inte vill låtsas om det. Det förutsätter att du tittar efter skuggan och letar efter förklaringar och svar. Det kanske låter svårt, men det är det inte. Du lärde dig som liten, innan du ens hade språket, att tolka ansiktsuttryck, kroppsspråk och beteenden. Du gör det automatiskt, det är inget du tänker på.

Du kan välja att strunta i de signaler du får, av olika orsaker – ibland kanske du helt enkelt inte orkar med någon annan, du har fullt upp med ditt eget, ibland kanske du blir rädd för det som du fångar upp och det känns läskigt att lyfta på locket och titta efter vad som egentligen döljer sig bakom ytan, och ibland väljer du att strunta i det för att undvika konflikt eller att komma för nära.

Det kanske är dags att vara modig och påtala det du ser och känner. När du märker att ytan inte stämmer med det underliggande, våga fråga. Men var noga med att acceptera det svar du får – min katt vill inte bli upptäckt, hon vill oftast vara i fred när hon gömt sig. Istället för att dra upp gardinen brukar jag säga till henne: ”Isis, jag ser dig. Jag vet att du är där.” Ibland kommer hon fram, ibland inte.

Det är precis samma sak när du vågar fråga någon hur det är, hur hon mår och om allt är okey. Du visar att du ser dem, att du bryr dig om. Men de kan själva välja att stanna kvar bakom gardinen.

När fångar du upp signaler? Kan du göra mer för de omkring dig?
//yeh yeh coach


Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln