Planera ditt liv som du lagar fisk

Jag lagar en fisk. En stor, fin röding som jag bestämt mig för att fylla med kryddor och citron och laga i folie i ugnen. Alla som någon gång lagat mat vet vad det innebär att planera en middag – först ska du komma på vad ni ska ha för mat, eventuellt läsa recept (det struntade jag i), sedan planera vad du behöver, göra inköpen och först efter det kan du börja laga maten.

Maten behöver sedan förberedas i rätt ordning. I mitt fall först hacka lök, vitlök, kryddor, citron, ta fram folie och en form och planera för tillbehören, innan det är dags ta fram fisken för att börja jobba med den. Den som någon gång har målat hemma vet att det är samma procedur där – planera färgskalan, flytta undan möbler, handla färg, maskera det som inte ska målas med tejp, rengöra och kanske behandla någon yta innan det ens är idé att doppa penseln i burken.

Jag funderar på hur noga vi är med att planera våra vardagsting, jämfört med hur noga vi är att planera våra liv. Vi låter ofta livet bara hända, funderar inte på vart vi är på väg, vad vi vill nå. Och om vi någon gång gör det, så glömmer vi lätt bort hela den bit som handlar om att förbereda och planera.

Det finns många som inte trivs på sina jobb. De skulle gärna byta till något nytt, kanske till och med göra något helt annat. Men inget händer. Av den enkla anledningen att de inte ser att för att nå målet, laga fisken, måste de först göra förberedelserna. De är oftast inte så roliga och det är svårt att se att de ingår i projektet. Förberedelserna är ofta mer än hälften av jobbet.

Jag brukar fråga mina karrärcoachningsklienter om de har ordning på sina papper, om de har ordning på sin hemarbetsplats, om de har avsatt tid för sitt jobbsökande, om de har undersökt var deras bransch annonserar jobb, om de har kartlagt sitt nätverk och funderat på vilken slags jobb de söker och vad de själva kan erbjuda. Den biten ingår i projektet söka jobb – precis som planerandet och handlandet ingår i projektet laga mat.

”Jag har inte hunnit” är en vanlig ursäkt. Jag kan bara konstatera att om vi inte hinner handla – blir det ingen mat. Någonting äter vi, vi letar upp en snabbpizza i frysen eller gör en smörgås, men det blir varken nyttigt eller näringsrikt.

Tänk om vi skulle behandla alla våra projekt, ja till och med hela livet, som om vi skulle laga en hel fisk i folie i ugnen till söndagsmiddag. Vad skulle du ändra på då?
//yeh yeh coach

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln