Nä, nu är det nog!

Jag vaknar en söndagmorgon med tanken ”Nä, nu är det nog!” Jag vet inte riktigt vad det är nog av, men känslan är väldigt tydlig. Nu är det dags att ta itu med saker.

Ta tag i surdegarna, ta tag i det där som inte blivit gjort fast det stått på göra-listan hur länge som helst, men haft lägst prioritering. Vår tid och vår ork har en begränsning, det går helt enkelt inte att hinna med allt och hålla fokus på allt samtidigt. Vi måste prioritera.

Att vara duktig på att prioritera är ofta det som gör att man går långt i karriären. Det handlar inte om att göra allt, det handlar om att göra det viktiga. I en organisation är det ganska självklart vad som är det viktiga – det finns en uttalad målsättning. Att prioritera handlar ju om att välja något utifrån ett mål.

Det är svårare när det handlar om oss privat. De flesta ställer aldrig upp en medveten målsättning i privatlivet. Och då blir det väldigt svårt att prioritera vad som ska göras.  Jag hade ställt upp ett mål för förra veckan och upptäckte att jag missat att göra en viktig sak. En möjlighet gick upp i rök och jag grämer mig. Inte för att det inte blev något av med det – utan för att jag prioriterade fel. Utifrån min målsättning borde jag ha prioriterat en viss aktivitet, men jag valde något annat.

Och nu sitter jag här och känner mig lite korkad. Jag inser att det som hänt är att jag haft en tydlig uttalad målsättning och en underliggande, ej uttalad, långsiktig målsättning som också är väldigt viktig för mig. Därför valde jag som jag gjorde. Jag funderar på vad som finns att lära av detta. Kommer fram till tre punkter:

  1. Se till att ha målsättningen glasklar och i fokus
  2. Fundera på målsättningen en gång till – finns det något annat som också är viktigt, t ex ett långsiktigt mål som påverkar?
  3. Prioritera medvetet

Tanken ”Nu är det nog!” handlar egentligen om mina prioriteringar för kommande vecka. Vad ska sättas först? Och vad måste jag först klara av för att kunna göra det?

Vad är viktigt för dig och vad ska du prioritera?
//yeh yeh coach

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Framgångsbyrån STHLM. » Det är inte hur man har det…:  ”Jag är helt med i överenskommelsen! Härlig bloggpost! Kram I”

  • Dom högljudda tonåringarna » Resan till Köpenhamn:  ”Hejsan! Kul att vi verkligen kunde vara en inspiration för dig och din blogg! Ka..”

  • Ylva Ekdahl » Träd som läker:  ”Tack Anna-Lena, Vore jättetrevligt att följa med någon gång. Nu ligger Hagapark..”

  • Anna-Lena Tegebro » Träd som läker:  ”Hoppas du mår bra! Hagaparken har underbara träd, jag cyklar där någon kväll var..”

  • Lisa Moraeus » En effektivitetsdusch:  ”Jag diskar. Funkar utmärkt. Liksom att vattna krukväxterna.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln